"Tekoäly tulee ja vie meirän työt!" Vai viekö?
Tämä artikkeli on aiemmin julkaistu Linkedinissä:; https://www.linkedin.com/pulse/teko%C3%A4ly-tulee-ja-vie-meir%C3%A4n-ty%C3%B6t-vai-viek%C3%B6-tom-laine/
Muutama vuosi sitten kuulin silloin hauskalta kuulostavan keskustelun, kun joku alan asiantuntija sanoi tuon otsikon lauseen sanojalle jotenkin näin; "Olisin sinuna huolissani ihan jostain muusta, jos tekoäly vie sinun työsi, koska sen kyvykkyys on 5-vuotiaan tasolla." Ja tämä vain muutama vuosi sitten.
Kun tekoälyala on - osin ChatGPT-hypen myötä ja sen kehityksen myötävaikutuksella - kehittynyt kovaa vauhtia ja tekoäly alkaa kyetä jo tuottamaan sellaisia lauseita ja jopa pitkiäkin asiantuntija-artikkeleita, kuvia, videoita, ja varsinkin antamaan vastauksia ja jopa ratkaisuja erilaisiin oikeasti vaikeisiin kysymyksiin, että tuotosta ei enää useinkaan helposti voi päätellä tekoalyn tuottamaksi, aletaan olla sillä tasolla, että alun kysymys alkaa olla todellakin relevantti. Jos siis toimit sellaisella alalla ja työssä, jossa teet vaikkapa esim. perustavanlaatuista sisällöntuotantoa, perus-kirjanpitoa, toistuvaa laskentaa, tilastointia, hakuihin perustuvaa tutkimusta, tekstianalyysiä, kuvankäsittelyä tai kuvatuotantoa.
Aiheesta on puhuttu ja kirjoitettu paljon, ja tutkimuksiakin siitä on tehty eri tahojen toimesta useita. Joissain todetaan, että perustason ja varsinkin toistuva-tyyppisten työtehtävien voidaan todellakin katsoa siirtyvän pitkälti tekoälyn tai sen kaltaisten konenäköä ja koneoppimista hyödyntävien välineiden tekemäksi hyvinkin pian. Toisaalta osa tutkimuksista toteaa, että kyllä, tekoäly korvaa ihmistyötä joiltain osin, mutta tuottaa vielä paljon enemmän työpaikkoja sellaisiin tehtäviin, joissa tekoälyä ohjelmoidaan, sille syötetään tietoa, tehdään faktantarkastusta, yleisesti monimutkaisempia työtehtäviä, töitä jossa vaaditaan analytiikan lisäksi vaikkapa moraalin ja etiikan tai muun inhimillisen panoksen lisäämistä kokonaisuuteen tai sen arviointiin.
Kukaan ei tietenkään voi varmuudella tietää, mihin suuntaan ja miten nopeasti tekoäly kehittyy, kun nyt sen on aivan viimeisen vuodenkin aikana nähty ottamassa isoja kehitysaskeleita, ja mm. ohjelmointi- ja ohjelmistotestaustyössä tekoälyn arvioidaan vievän huomattavasti aiempaa ennakoitua enemmän työpaikkoja ihmisiltä. Tilanne on siis suurelta osin auki.
Goldman Sachs julkaisi hiljattain raportin, jossa todetaan "Generative AI Could Replace 300 Million Jobs". Ja vaikka edelleen tämä on spekulaatiota, erityisen kiinnostavaksi raportissa koin väittämän, jossa todetaan työpaikkojen olevan erityisen suuressa vaarassa Ruotsissa, Japanissa ja Israelissa, joissa toimiala- ja työn funktiorakenne on sellainen, joita voidaan helpoiten korvata lähitulevaisuudessa tekoälyllä. Suomea ei tutkimuksessa mitattu erikseen, vaan osana EU:ta, jonka keskimääräiset työpaikat siis eivät ole yhtä suuressa vaarassa kuin Ruotsissa. Ja aiemmin robotisaation uhalla pelotellut tuottavaan työhön monia muita vahvemmin toimialarakenteellaan painottuvat maat Kiina, Intia ja Vietnam eivät tämän mukaan kärsisi läheskään niin pahasti tekoälyn "tekosista".
Kun yhtälöön lisätään vielä mahdollisuus lisätä työn tuottavuutta ja kannattavuutta tekoälyn myötä, on soppa entistä sakempi ja vaikeampi ennakoida.
Jos siis globaalisti talous kasvaa (esim. Goldman Sachsin arvion mukaan n. 7%) tekoälyn tuoman tuottavuuden ja kannattavuuden kasvun myötä, eikö se tarkoita uusien työpaikkojen syntymistä korvaamaan niitä, jotka tekoäly teki tarpeettomaksi? Juu, ei. Ei ainakaan samoissa maissa ja kaupungeissa ja samanlaisia töitä kuin mihin työttömäksi päätyneet ovat senhetkisellä koulutuksella ja kyvykkyydellä soveltuvia.
Yksi on varmaa. Nimittäin muutos. Tekoäly tulee muuttamaan meistä todella monen työtä eri tavoin, todennäköisesti sellaisilla tavoilla, joita emme vielä osaa edes ennakoida.
Yksi kuitenkin on varmaa. Nimittäin muutos. Tekoäly tulee muuttamaan meistä todella monen työtä eri tavoin, todennäköisesti sellaisilla tavoilla, joita emme vielä osaa edes ennakoida. Itsekin olen saanut huomata siirtyneeni pelkästään tämän vuoden aikana käyttämään 4 eri tekoäly-työkalua erilaisiin työtehtäviin, ja tarkoitus olisi lisätä portfolioon vielä 1-2 työkalua aivan tässä kesän aikana.
Mm. World Economic Forum on käsitellyt asiaa omassa Future of Jobs 2023 -raportissaan monelta kulmalta, tässä yksi sieltä löytyvä havainto: "Artificial intelligence [...] is expected to be adopted by nearly 75% of surveyed companies and is expected to lead to high churn – with 50% of organizations expecting it to create job growth and 25% expecting it to create job losses." Kukapa näistä sitten oikeasti mitään tietää, jälkiviisaus tulee olemaan tässäkin se paras viisaus.
Yksi kansanryhmä on kuitenkin erityisen hyvästä syystä huolissaan tekoälyn tuomasta muutoksesta. Nimittäin ne, joilla ei ole mahdollisuutta joko ikäänsä, koulutustaustaansa, oppimiskykyynsä, johonkin vammaan tai sairauteen, tai henkiseen kapasiteettiin (ehkä vaikea ja väärinymmärryksen mahdollisuudenkin sisältävä sanavalinta paremman puutteessa) liittyvien rajoitteiden vuoksi mahdollisuus oppia uusia vaadittuja taitoja ja opetella siirtymään tuotantoketjussa sellaisiin tehtäviin, joissa pitää ensinnäkin käyttää tietokonetta, ehkä osata englantia, kyetä käyttämään vaadittuja laitteita tai ohjemistoja, tai ei vaan kykene vaadittuun henkiseen tekemisen tasoon, jolla uudessa tehtävässä pitää toimia.
Voisi ehkä jopa summata koko aiheen näin; ne joilla on vaikeata käydä ja/tai pärjätä työelämässä, tulee luultavasti olemaan vielä vaikeampaa. Sad, but true.
Jos aihe kiinnostaa enemmänkin, luepa vaikkapa nämä artikkelit, joissa mm. tuota Goldman Sachsin tutkimusta analysoidaan:
https://www3.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs_2023.pdf
https://aibusiness.com/nlp/goldman-sachs-generative-ai-could-replace-300-million-jobs