Onko Linkedin-profiilin hakukoneoptimointi rikki?

pexels-photo-270637.jpeg

Linkedin on ollut pää-somepalveluista ainoa, jonka profiilia, ja juurikin vain henkilöprofiilia, on voinut teknisesti hakukoneoptimoida, ja vieläpä hyvin yksinkertaisella tavalla. On riittänyt, että ymmärrät Linkedinissä verkostoitumisen logiikan ja vaikuttavuuden, ja olet osannut käyttää haluamiasi (löydettävyytesi kannalta tärkeimpiä itse valitsemiasi) asiasanoja määrällisesti ja laadullisesti "oikein", ja näin ollen tuunannut profiilisi sellaiseen kuntoon, että löydettävyys on parantunut roimasti.

Vaan joulukuusta lähtien et ole voinut enää. Osa ei voi vieläkään, pienelle joukolle käyttäjiä uusin tammikuun versio on palauttanut optimoinnin hieman erilaisena takaisin käyttöön. Optimoinnin "säännöt" ovat kuitenkin hieman muuttuneet.

Kaikki mitä tiesit Linkedin-profiilin optimoinnista, oli vähän aikaa turhaa - historiaa - ja osalle on vielä tälläkin hetkellä.

"RIP Linkedin SEO 2003-2020"

Kiitos 2021, optimointi tuli takaisin, mutta hieman eri muodossa. Ei vielä kaikille, mutta sentään jo osalle käyttäjiä, ja loputkin saavat uuden version toivottavasti vielä alkuvuoden aikana käyttöönsä.

Kuten ehkä tiedät, Linkedin tuo uudet ominaisuudet käyttöön aina "aalloissa", joissa aina entistä suurempi joukko käyttäjiä saa uusimman version palvelusta käyttöönsä pienellä viiveellä. Meillä on siis Suomessa ollut koko ajan käytössä useampi eri versio Linkedinistä sen mukaan, miten uusia ominaisuuksia on tullut tai vanhoja poistettu tai muutettu.

Marras-joulukuussa käyttöön tullessa versiossa hakukoneoptimointi ei enää ollut mahdollista.

Tai ei siis perinteisellä, yksinkertaisella tavalla. Edelleen verkostoitumalla tavoitteellisesti, runsaasti ja laadullisesti fiksusti, voitiin ja voidaan edelleen omaan löydettävyyteen vaikuttaa, mutta asiasanojen käyttö menetti loppuvuoden Linkedin-versiossa täysin merkityksensä optimoinnin kannalta. Se ei tarkoita, etteikö asiasanojen fiksulla valinnalla ja käytöllä olisi paljon muuta käyttöä Linkedinissä, mutta ei SEO:n näkökulmasta.

Ja näin voi hyvin käydä jatkossakin. Mikään ei ole Linkedinin kanssa varmaa, muu kuin jatkuva, ennalta-arvaamaton muutos.

Miksi sitten Linkediniä käytetään ja kannattaa käyttää edelleen? Monestakin syystä: maailman suurin B2B-hakukone ja CV-tietokanta, ulkoinen CRM, vaikuttamisen väline, henkilöbrändäyksen kehto ja sisältömarkkinoinnin merkittävä vaikutuskanava, itse-itseään päivittävä osoitekirja, ja paljon muuta. Löydettävyys ei ole kaikki, mutta sillä on kuitenkin ollut paljon merkitystä ja monelle. Toivottavasti näin jatkossakin.

Tekikö Linkedin muutoksen tahallaan vai vahingossa? Miksi muutos tehtiin?

Todennäköisesti Linkediniin tehtiin jokin muutos, joka välillisesti vaikutti löydettävyyden "hajoamisen", eikä se Linkedinin mielestä ollut mikään iso juttu, jos edes sitä itse heti huomasivat.

Linkedinhän ei ikinä ole erikseen kannustanut, opastanut tai edes myöntänyt että optimointia voi tehdä, on vain ollut heidän kannaltaan edullista laatia tietynlainen profiili ja verkostoitua laajasti. Kuitenkin ne, jotka ovat optimointia osanneet tehdä ja sitä tehneet, ovat saavuttaneet huomattavia parannuksia löydettävyyteensä, ja sitä kautta erilaisia ammatillisia hyötyjä.

Mikä muuttui? Miten nyt toimia löydettävyyden parantamiseksi?

Paljon on tehtävissä ilmankin profiilin optimointia. Voimme jo pelkän verkostoitumisen kautta parantaa löydettävyyttä, osaamisen tunnistamista, kontaktoitavuutta, ja toisaalta myös sisällöntuotantomme vaikuttavuutta (ja ulosmitata siitä saatavia hyötyjä).

Uusimmassa versiossa verkostoitumisella onkin entistä suurempi vaikutus löydettävyyteen! Itse asiassa Linkedin rajoittaa nyt hyvin radikaalisti oman verkoston (3rd-tason) ulkopuolella olevien profiilin näkymistä ja löytymistä.

Asiasanojen käyttö profiilissa on aiempaa pienemmässä roolissa verrattuna viime vuosina käytössä olleisiin "relevancy" eli relevanttius-kriteereihin, joihin emme voi juurikaan itse vaikuttaa. Asiasanoja pitää profiilissa totta kai olla, mutta erityisesti verkostoitumiseen liittyvät tekijät ovat saaneet todella suuren painoarvon.

Mikään ei takaa, että tämä olisi viimeinen kerta kun Linkedinissä optimointi tai muu merkittävä hyödyntämiskeino menee rikki, nykyinenkään versio ei ole lopullinen tilanne. Ei siis kannata laskea sen varaan, että optimointi ja oman profiilin löydettävyys olisi kaikki kaikessa, vaan pitää satsata sisällöntuotantoon, verkoston aktivointiin ja kasvattamiseen, hakuihin, suoraan kontaktointiin ja yksityisviesteihin, ja moneen muuhunkin asiaan.

Yksi asia on kuitenkin varmaa, ja se on se, että parhaiten tietoa tulevista muutoksista ja optimointikikoista ja monesta muusta Linkediniin liittyvästä saat seuraamalla profiilejamme Linkedinissä, lukemalla aktiivisesti blogikirjoituksiani ja uutiskirjettä, ja osallistumalla jatkossakin ilmaisiin ja maksullisiin koulutuksiimme. Mistään muualta et nimittäin saa yhtä ajantasaista ja tarkkaa tietoa Linkedinin hyödyntämisestä, näin uskallan luvata.